10.4.06

Чомакови неволи

Общината в Пловдив продала незаконно Античния форум
Окръжният съд обяви сделката за нищожна
10 Април 2006
Mediapool


Продажбата на Античния форум в Пловдив от общината е незаконна, установи Окръжният съд в Пловдив. Решението на съда, публикувано в понеделник, е, че сделката за продажбата на терена между Пощата и хотел “Тримонциум”, където се намират археологическите разкопки, е нищожна, защото теренът е собственост на държавата, а не на общината, съобщи “Дарик радио”.
В началото на декември 2003 г. община Пловдив сключва договор за продажба със софийската частна фирма “Младост Алфа” за продажбата на “празно дворно място” с площ от 5634 кв. м., за което е издаден акт за собственост на община Пловдив два месеца преди парафирането на договора – на 7 октомври 2003 година. За същия терен обаче има издаден акт за публична държавна собственост година преди продажбата, в който имотът е описан като археологически паметник на културата с категория от национално значение.
На този терен именно се намират археологическите разкопки на прочутия форум на античния Филипопол, който е най-големият проучен у нас форумен комплекс.
Въпреки археологическата стойност на терена, общината го продава за строителството на 6 етажна сграда с подземни гаражи на две нива.
Инвеститорът плаща скромната сума от 1 240 200 лв. за “празното дворно място” и се ангажира да съхрани във фоайето на сградата част от римските разкопки. За разкопки и консервиране на паметниците софийската фирма се ангажира да отдели още 1 млн. лв.
Според изследванията отдолу лежат 4 археологически пласта, които ще бъдат напълно унищожени, когато влязат тежките строителни машини да изливат бетон, за да построят двете нива етажи.
Докато тече съдебната одисея на един от най-значимите археологически паметници, софийската фирма “Младост Алфа” е продала терена на три пловдивски фирми – “Сиенит Инвест” ООД, занимаваща се със строителство, “Полет 2000” и “Нов Форум”.
Общественото и професионално недоволство, породено от продажбата на апетитния централен терен в Пловдив, принуди тогавашния министър на регионалното развитие Валентин Церовски, като собственик да си потърси правата върху имота. Делото е заведено през април 2005 година, а в исковата молба е посочено, че при сключване на договора за продажба общината е извършила недопустимо разпореждане с държавна собственост.
След разглеждане на всички представени документи, съдът е приел, че археологическите разкопки нямат отделно и самостоятелно съществуване извън терена и не могат да се разглеждат като собственост на държавата, която е различна от тази на земята под тях. Именно това беше тезата, изказана от общината при защита.
Пловдивският окръжен съд установи, че е налице общност на терен и разкопки, която е публична държавна собственост и разпореждането с нея е забранено от закона.
Решението на съда може да се обжалва пред по-висша инстанция.