22.2.06

Иван Тодоров - Доктора 1964-2006 (отстрелян)


Името на застреляният в сряда в Лозенец Иван Тодоров, наричан Доктора, се чу за първи път, когато на 18 април 2003 г. той по чудо оцеля при страшен атентат.
Мерцедесът му беше взривен на бул. "Цариградско шосе" в София. Шофьорът, на чието място Доктора трябвало да бъде, загина на място, а самият Тодоров веднага напусна България под предлог, че ще си лекува спуканите тъпанчета на ушите във Франция.
Поради неизяснени и до ден днешен обстоятелства, недоучилият за ветеринарен лекар младеж, чиято първа присъда на 20-годишна възраст е за нелегален внос на джинси, беше обявен за конкурент, а после и заместник на "картофения" бос Косьо Самоковеца в контрабандата.
Няколко дни след атентата тогавашният главен секретар на МВР генерал Бойко Борисов съобщи, че в багажника на взривения мерцедес, в чантата на Тодоров, са намерени снимки на политици и магистрати в компанията на престъпници.


На снимките Доктора позираше с двама тогавашни министри - на финансите Милен Велчев и на транспорта Пламен Петров, с депутата Мирослав Севлиевски и с близкия до Симеон Сакскобургготски и неговия кръг лондонски бизнесмен Спас Русев. Снимката била направена на борда на яхта в пристанището на Княжество Монако. Компанията играела белот.
Милен Велчев призна, че е бил на яхтата със семейството си, а там имало хора, които видял за първи и последен път. Нарече снимките компромат срещу себе си.
Мирослав Севлиевски, лидер на току що сформирания тогава клуб "Новото време", заяви, че никога не се е снимал с Иван Тодоров-Доктора, а е бил на една яхта с него, защото са гостували на трети човек.
Пламен Петров не каза нищо и скоро след това беше свален от министерския пост.
На 5 август 2003 г. в Хасковския районен съд беше внесен Обвинителен акт срещу Иван Тодоров и му беше наложена формална забрана да напуска страната заради старо дело за грабеж и отвличане на бизнесмена Милослав Кръстев, извършено на 2 април 1994 г. Доктора обаче беше в чужбина по онова време. Разбра се, че Милослав Кръстев бил замесен в нелегален внос на цигари от Турция през 1996 г. Преди това, през 1994 г. бил отвлечен и държан няколко дни във фамилната къща на Иван Тодоров в село Марково и му отнели луксозен автомобил и 68 000 долара.
На 15 август 2003 г. Доктора пристигна с частен самолет от Милано, кацна в Пловдив, яви се пред Окръжната следствена служба на Хасково и веднага пак се върна в Италия. По време на двучасовия разпит заявил, че се страхува от нов атентат. Поведението му беше демонстративно арогантно, никой не се опита да го спре, той не даде никакви изявления пред медиите. На делото Милослав Кръстев неочаквано заяви, че не е сигурен, че Иван Тодоров е бил сред мъжете, които са го отвлекли. На другия ден Окръжният съд отмени решението, с което на Тодоров се забранява да напуска страната, и постанови, че той може да се лекува в чужбина, но трябва да се завърне не по-късно от 24 февруари 2004 г. След поредица отлагания и заседания Тодоров беше осъден от Хасковския окръжен съд на 5 години затвор. Обвиняваният за контрабанда на цигари бизнесмен получи присъда за старо дело за рекет и въоръжен грабеж.
Ново обвинение, този път за пране на пари, придобити от контрабанда на цигари, повдигна към Доктора Националната следствена служба на 17 февруари 2005 г.
Обвинени бяха и бившите му съдружници Петър Петров-Амигото и братята Дойчин и Димитър Мирянови. Доктора беше уличен в контрабанда на цигари за 50 милиона евро.
Трафикът е бил насочен към Македония, затова в България не било възможно Доктора да бъде съден за контрабанда. Обвиненията били само за пране на пари, придобити от контрабандата. Внасял парите в български банки и с фалшиви търговски договори ги разпращал в трезори по цял свят. На Иван Тодоров отново беше наложена забрана да напуска страната и парична гаранция 15 000 лв. На 21 февруари 2005 г. Софийският градски съд му наложи и постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
На 18 октомври 2005 г. в Софийския градски съд започна новото дело. Обвиняеми този път бяха Иван Тодоров-Доктора, Петър Петров-Пепи Амигоса, братята Дойчин и Димитър Мирянови и Цвета Манавска за изпирането на 99 млн. лв., придобити от престъпна дейност.
Отстрелян в София на 22/02/2006.

2 коментара:

Анонимен каза...

Very cool design! Useful information. Go on! » »

Анонимен каза...

Enjoyed a lot! History of the barcode scanner farmers insurance fairfield ca