8.4.06

Заплакала е гората

Кирил Цветков
Иде ли?


Заплакала е гората,
Гората и планината
и на гората листето...
заради Индже войвода.

/народна песен/


И да плачеш, Горо сестро, няма го Индже!

Името му остана в народните песни, а подвизите му - в шедьоврите на гения от Жеруна. И духа му, духа на войводата го няма...сякаш потъва в сивото ни, безлично ежедневие. Все по-рядко сянката му напуска вечността, за да похлопа на вратата на обърканата ни, ошашавена памет. Заплака отново гората заради Индже войвода. Защо ли? Сеч! Поголовна, безогледна сеч тресе многовековната й, но винаги млада снага. Ако беше жив Индже, така ли щеше да бъде? Щяха ли кърджалии да върлуват из дебрите й, макар не с шишанета и ятагани, а с моторни триони и резачки. Но плячката си е плячка.

А потърпевши са пак обикновените хорица, защото гората е тяхното национално богатство. И тя, гората, заплака както някога... Но плач сеч спира ли? Сеч - на всякъде. Даже и край Батак. Някога трупове, сега-трупи... История..., мени се!

"Имам обръч", изцепи се бабаитин пред репортери. Това пък сега какво е? Някаква гимнастика? Художествена гимнастика за мъже няма. Виж, за хула-хоп става, защото въртенето на обръча става с движения като гюбеците при кючека. А обръчът добре се върти. И къде ли не - в държавния резерв, в селското стопанство, вихри се и в гората.

Барабар с Марица тече река от дървесина. Основно на юг. Нали "Пътят към Европа минава през Босфора". Келепир, голям келепир е тази река! Покрай нея в обратна посока потича друга - от валута. Пари, пари трябват..., строят се сараи! Малко ли са у нас "юнаци", за които се казва "Бей гиби"?

Има и още нещо. По-добре е да я занема тази гора! Ако някой ден Аллах реши да се променят някои нещица - да няма къде да се крият хайдути. Хайдуци пак ще си има, но по-добре хайдуци, отколкото хайдути! Хайдутите са душмани, а хайдуците са друго нещо. С тях алъш-вериш може да се прави, па защо не и ортаклък. Много са тия, нахъсените на гората. Хъс за келепир, пък и зъб й имат.

На един баща му брал ядове от шумкари и "бащиния" му била - сече. На други дедите проблеми с горяни - секат и те. Гората винаги е била трън в очите на господарите. Затова и днес - сеч. А гората плаче. Нека плаче! След нас и потоп, както е казал един от Людвиците.

А то потопът почна. Гората плаче - сълзите препълват язовири и реки, разкъсват бентове и диги, отнасят мостове, събарят къщи, давят хора и добитък. А като оплешивеят ридовете потопа съвсем ще тръгне. Но какво от това казват "нашите", за пуста далавера са зинали като кратерите на Везуий.

И затова! А бакалъм, юруш на гората! Така ще е тя щом в държавата няма кой да "набива обръчи", както гласи старият лаф...

Бележка на автора:
Употребените чужди думи не са случайни. Нали се говори за втори официален език. Едно време вторият е бил първи, а първият - втори. Какво да се прави - история, мени се...

2 коментара:

Анонимен каза...

This is very interesting site... » » »

Анонимен каза...

Very nice site! » » »