31.3.06

Зловоние в червено

Борислава Радоева
в-к Монитор

Зловоние. Това се носи от почервенелите централни кабинети на "Дондуков" 2 и "Александър Жендов" 2. В първия седи Георги Първанов и чупи ръце в очакване на есента, която може да му донесе края в политиката. Във втория е бившият му съветник, сега външен министър, Ивайло Калфин. И се надява да оцелее като член на кабинета и да не стане обект на интерес на доскорошния си колега, сега главен прокурор Борис Велчев.
Има за какво. Скандалът "Шевес", в който те влетяха със скоростта на совалки на НАСА, вече постигна ефекта на снежната топка.
Първо, външният министър (за когото и глухите камъни в София знаят, че се съветва с Първанов за всяко по-важно решение) с лека ръка подписва договор, по който България се задължава с 1,5 млн. лв. За имагинерни услуги, описани като лобиране пред ЕС. С израелец, известен на всички не като лобист, а като специалист по избори. Ангажиран до края на предстоящите у нас президентски избори. Кой знае защо Калфин слага парафа си под документа спешно, без да разполага със свидетелство за чисто минало на израелеца. Което, апропо, законът изисква за всички.
Много интересно! И след като "Монитор" съобщи последователно сумата по договора, както и това, че израелецът е осъждан за измама и освен това може да е нает за предизборната кампания на Първанов, зловонието се понесе навсякъде. От президентството засипаха смешни твърдения, като например, че президентът изобщо не знаел за "намерението" (което си е чист факт) да се наеме Шевес. Бил научил от медиите. Освен това президентът сам си изграждал дейността и не ползвал услуги на чужди фирми. Да, ама агент Клер Сешлер Меркел заяви в прав текст пред в. "Политика", че е участвала в подготвянето на неговата визита в САЩ през 2002 г. За което и получила от българското посолство във Вашингтон поне 120 хил. долара.
Като се има предвид, че при такава подготовка през 2002 г. в Белия дом Първанов се срещна с Дик Чейни на телевизор, вместо лично, то си представям какво щеше да е без агент Меркел! Тогава вероятно щеше да гали катериците из двора на Буш с онази характерно скромна усмивка.
Калфин пък си призна за сумата от 1,5 млн. лв. по договора, след като цяла седмица увърташе. Също и, че го направил без да има документ за чистото минало на Шевес, но пък го чакал, а подписаният договор бил невалиден.
Е, как така, г-н министър? Ако си продавахте жилището, нямаше ли да се поинтересувате дали насреща Ви не стои измамник. И дали щяхте да подпишете, пък после да си говорите, че договорът не важи?
Ама, като парите не са от свети свой джоб, не е толкоз важно. Освен това, по всичко личи, са предвидени да обслужат интереси, които май съвсем не са държавни. Ето затова зловонието е силно. И е в червено.

2 коментара:

Анонимен каза...

Excellent, love it! » » »

Анонимен каза...

This is very interesting site... » » »