10.3.06

Другарят Петков пак отърва кожата

Дадоха общо 33 г. затвор по делото "Акрам"


Главният обвиняем - палестинец с българско гражданство, успя да избяга, но бе заловен в Испания и бе намерен обесен в килията си в Мадрид.


Общо 33 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието постанови Великотърновският окръжен съд в шест ефективни и една условна присъда на обвиняеми по делото "Акрам".

Съдът призна Стефан Косев (З8 г.) от гр.Габрово, Пламен Катрев (49) от Горна Оряховица и великотърновците Яна Маринова (58), Христина Гичева (35), Людмил Досев (47), Радослав Радославов (62) и българския гражданин от палестински произход Абдулджабар Абулибде (33) за виновни.

В периода 1992-93 г. в различно съучастие чрез използване на документи с невярно съдържание те получили неправомерно кредити за общо 93 000 лв. по сегашния курс (тогава 93 млн. лева или над 2,2 млн. долара).

Сумата била събрана от клонове на седем банки в Северна България - Българска пощенска банка в Плевен, Централна кооперативна банка във Враца, Първа източна международна банка в Габрово и Балканбанк във Велико Търново.

Съдът постанови условна присъда от три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок за подсъдимата Яна Маринова, бивша секретарка на Акрам.

Между шест и четири години затвор са наказанията на останалите подсъдими, но те ще бъдат намалени с изтърпения от тях срок на предварителен арест.

Подсъдимият Радослав Радославов, който е бивш директор на РДВР във Велико Търново, бе признат за невинен по обвинението, че като подбудител и помагач на главния обвиняем Ангел Златанов-Акрам неправомерно е изтеглил кредити за 10 000 лв. по сегашния курс.

Съдът постанови да бъде отнето в полза на държавата 1/5 от имуществото на всички подсъдими и ги лиши от правото да заемат служби и материално отговорни длъжности в държавни и общински учреждения и фирми.

Всеки от подсъдимите ще трябва да заплати по 919 лв. за направените разноски по делото, решиха още магистратите.

Присъдите подлежат на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Самият Акрам, палестинец с българско гражданство, определян като един от най-големите банкови аферисти от годините на прехода у нас, бе намерен обесен в килията си в испански затвор през май 1999 г., докато чакаше да бъде екстрадиран.

Той успя да избяга от България през 1994 г. и бе обявен за издирване. Пред съда обаче застанаха брат му, снаха му Христина, екстрадирана от Испания в началото на 2000 г., и неговият служител Кантев.

Колкото до останалите обвиняеми, Косев е бил шеф на габровския клон на Първа източна международна банка и най-младият член на Висшия съвет на БСП в периода 1992-93 г., а Досев - бивш служител на Държавна сигурност, припомня в. "Банкер".

От аферата останаха още пет трупа: Банкерите Михо Михов от Кредитна банка-Ловеч, Ангел Кабаивонов от ПЧБ-Павликени и Александър Банков от ЦКБ-Враца, се застреляха с пистолети, а бизнесменът Янко Савов-Яшко, също свързан финансово с Акрам, почина от инфаркт след рекет да върне парите.

Шефът на "Енергомонтажи"-София Петър Петров, гарант за първия заем на палестинеца, умря от тумор заради притеснения, а един от обвиняемите - Людмил Досев, почти загуби разсъдъка си в ловешкия затвор, обобщава в. "Демокрация" през 1999 г..