17.1.06

Познай кой ще дойде на вечеря

Мартин Карбовски
в-к Новинар


Познайте кой ще дойде на вечеря? Шести американски флот. В петък CNN направи своите брейкинг нюз, за да ни съобщи, че може би дясната ръка на Осама - терористът Зауахири, е убит при бомбардировка. След това CNN не направи своите брейкинг нюз, за да ни разкаже подробно как всъщност в бомбардировката са загинали повече от 18 жени и деца и че бомбардираното село се намира на пакистанска територия, в държава, която е съюзник на САЩ.
Освен това световните медии, след като разбраха, че Зауахири не е бил в селото, дълго време твърдяха, че убитите са талибани. Сиреч, спокойно, намериха си майстора. Още по-късно, след като се разбра, че това са жени и деца, САЩ все пак поискаха ДНК проби на Зауахири - медийните съветници на Пентагона заслужават заплатите си.
Но никой друг в Пентагона не може да се похвали, че заплатата му е заслужена - нито разузнавачи, нито топографи, нито висши военни. Американската авиация имала данни, че в това село същата вечер Зауахири щял да вечеря. Добре че нашата полиция не действа като световната - като разберат от МВР, че някой бандит ще вечеря в рибен ресторант, те не взривяват целия ресторант само и само да го заловят. Но американците не искат да се възползват от световните демократични практики при залавяне на бандити, защото нямат подкрепата на населението дори в съюзнически страни като Пакистан. Никой не се решава да търси Зауахири пешком в селото, да види кой точно вечеря там - американците трепят мухите с фугасни бомби и затова губят войната.
Освен това за тях териториалното право и цялост на страните абсолютно не важи, двадесет километра встрани от границите на войната всъщност се оказва допустима грешка. И колкото по-точни стават оръжията, толкова повече се греши с тях. И колкото повече са убитите, толкова повече медиите ги обявяват за талибани, терористи и бунтовници, за да ни е чиста съвестта. И колкото повече стават тези жертви, толкова повече никой не ги брои. 18-те загинали при тази бомбардировка отиват в океана на омразата и потвърждаването на мнението, че силата се използва не за налагане на един по-справедлив свят, а за нещо друго.
Това не би трябвало да ни засяга, ние сме си добре. Но ако утре американската авиация получи информация, че Зауахири обядва в българския парламент, защото там кюфтетата държат добра цена, можем ли да бъдем спокойни, че няколко US самолета от Косово няма да се вдигнат и да бутнат "Цар Освободител" от пиедестала му заедно с коня.
То ако информацията е за парламента, много хора дори ще се зарадват, но ако Зауахири и компанията му реши да преспи в "Младост" или Пазарджик, тогава ще разберете защо пакистанците са побеснели и каква точно война се води срещу тероризма.

2 коментара:

Анонимен каза...

Excellent, love it!
» »

Svetlio каза...
Този коментар бе премахнат от автора.