3.1.06

Софийска вода

Димитър Илиев, Божидар Димитров
в-к Стандарт

"Софийска вода" АД не изпълнява системно инвестиционната си програма, което е основание за Столичната община да прекрати концесионния договор. Това е един от общо 31 извода за нарушения в дейността на концесионера в доклад на фирмата за мониторинг на концесията "Омонит" ООД. Той е представен в края на миналата година пред парламентарната комисия за борба с корупцията, а за неправомерните действия е сезирана Софийската градска прокуратура.


Шефът на "Софийска вода" Кевин Старлинг не се посвенил да осребри такси за 4 лв. и кафе за 6 лв., след като прибира по 68 000 лв. месечно
Много такт, дипломатичност и оперативно-тактически комбинации ще са нужни през 2006 г. на столичния кмет Бойко Борисов. Разчистването на авгиевите обори от предишното управление задължително минава през предоговарянето на концесиите за водоснабдяването и почистването на София.
"Двете концесии ощетяват сериозно столичани. Няма да се поколебаем да стигнем до шумни разводи, ако не се възприемат сериозни промени в схемите на работа", твърдят от общината.
През последните 4 години и половина след май 2001 г. столичани усетиха като дамоклев меч как от парите им като данъкоплатци изтичат милиони евро към концесионера "Софийска вода" АД. Едва след смяната на Стефан Софиянски те разбраха как изпълнителният директор на фирмата прибира по 68 000 лв. месечна заплата, а всеки ден консултантите на концесионера прибират по 6300 евро.
Преките резултати за столичани са плачевни - водата скочи от 0,47 до 0,84 лв. на кубик. Сега се иска цената да скочи до 1,47 лв. на кубик!? Загубите на вода, които се калкулират в сметките на софиянци, вместо да намаляват заради инвестициите, напротив, увеличават се от 58 на 68 на сто. Шампанското от сватбата между столичани и "Софийска вода" горчи вече пета година. През това време сладостта му усещат само управата на Столична община. И всеки опит да се изкаже на глас колко невярна е невестата, завършва с насилствените уговорки колко неизгодно бил сключен предбрачният договор, как по него ще се произнесе арбитражен съд в Лондон и как съпругът ще трябва да се бръкне с 35 млн. евро неустойки. Сега на бял свят излезе и поредната порция мръсно бельо. Разводът става още по-невъзможен заради потенциалната загуба на 84,5 млн. евро. Това е безлихвен кредит, взет за изграждането на водоснабдителната мрежа на столицата по програмата ИСПА. Той ще бъде безвъзвратно изгубен, ако концесията бъде развалена.
Затова сегашният столичен кмет ще трябва да преглътне доста от нелицеприятните "изневери" на британската невеста. Като например фактът, че към възнагражденията на английските консултанти са начислявани дори семестриалните такси по колежанското образование на децата на прокуриста на "Софийска вода" Кевин Старлинг - Анна и Едуард.
Въобще британците редовно осчетоводяват като капиталови вложения лични разходи - било то за самолетни билети, комуникации, такси за обучение или ресторантски фактури. В тези суми влизат смешни прищевки като сметка за такси за 4 лв.
и кафе по 6 лв., които британецът с месечна заплата от 68 000 лв. би могъл да си позволи да плати от собствения си джоб.
За последните две години, откакто начело е прокуристът Кевин Старлинг, подобни разходи са за 3,5 млн. евро.
За източването на средства от фирмата се използва ловка финансова схема. Разходите първо се начисляват на фирмата "Юнайтид Ютилитис", която впоследствие ги префактурира на дъщерната си "Софийска вода". Оказва се, че нито един от мениджърския състав на фирмата няма висше техническо образование и не е познат сред експертите от водния сектор в света.
Впрочем още първото извънбрачно похождение на британската невеста през 2001 г. даде да се разбере, че полигамията силно тресе "Софийска вода" и ще донесе много горчилка на вярната Столична община. Семейните скандали около изнесената в чужбина инвестиция от Европейската банка за възстановяване и развитие за 42 млн. евро продължават да стоят в арбитражния съд и търсят своето решение. Заради спорната сума докладите за дейността на фирмата останаха незаверени от контрольора "Омонит" и неприети от общината.
Още тогава стана ясно, че британците използват умело цял наръчник от финансови хватки за източване на парите, които досущ копират операциите по пране на пари. Те издаваха документи за различни плащания на консултанти, застраховки, покупка на софтуерни продукти и различни други услуги. Проследяването на пътя на парите се затруднява от непрекъснато преливане от левовата сметка на фирмата към тази в евро. И сигурно не е изненадващо, че парите по договорите винаги са към дружества, близки на концесионера. "Ако британците не са съгласни с условията ни и не започнат да "обичат" столичани, ще търсим нова невеста, заяви кметът Бойко Борисов. - Готов съм да стигна докрай."


Общината загърбила сигналите за злоупотреби
Доскорошните шефове в Столичната община и Столичния общински съвет са бездействали и не са взимали адекватни мерки по сигналите на фирмата контрольор "Омонит" за крещящите злоупотреби при изпълнението на водната концесия. "Резултатите от предоговарянето на концесионния договор между "Софийска вода" АД и общинската комисия с председател Минко Герджиков са крайно незадоволителни за софиянци", предупреждава фирма "Омонит" в доклада си до парламентарната комисия по корупция от 21 декември 2005 г. Подписаните от Минко Герджиков две допълнителни споразумения със "Софийска вода" от лятото на 2004 г. досега са неизгодни, твърдят експертите от "Омонит". Не са в интерес на общината договорените промени в механизма за корекция на тарифата за водата. За инвестиции отново се приемат разходите за консултантски услуги, което не променя действащия досега механизъм. "Постигнатите нови договорености или не са значими по своя ефект, или се изискват по закон. Останалите точки от задълженията за предоговаряне не са обсъждани или по тях не е постигнато споразумение", сочи докладът на "Омонит". "Софийска вода" в нито един момент досега не е изпълнила инвестиционна програма по договор, но в същото време продължава да плаща консултантски хонорари на хора от персонала на фирмите майки. Като консултант изпълнителният директор на "Софийска вода" получава 8500 евро седмично. Останалите директори взимат по 6600, 7900 и 3100 евро седмично. Така само изпълнителният директор получава годишно 818 000 лева - повече от фирмата за мониторинг "Омонит" (700 000 лева). Хонорарите се превеждат в чужбина и се отчитат като нематериални активи на дружеството. За инвестиции са приемани и всички разходи по настаняването и пребиваването на чуждестранни експерти и техните семейства в България. Само от това концесията е била оскъпена от 5% до 20% в различни периоди. "Не е чудно, че за реални инвестиции във ВиК мрежата не са останали пари", е основният извод на "Омонит". Междувременно концесионерът отчита загуби - 8 млн. лв. за 2002 г. и 11,5 млн. лв. за 2003 г. През 2003 г. дружеството е декапитализирано и изпада в търговски фалит заради източването на собствения си капитал, сочи "Омонит". Реално извършените от "Софийска вода" инвестиции са по-малки не само от отчетените от самото дружество, но и от предвидените в концесионния договор. През първата година "Софийска вода" е изпълнила едва 48% от задълженията си, през втората - 90%, през третата - 60%, и през четвъртата - 50%. В нито един момент концесионерът не е спазил задължението си да инвестира поне 75% от предвиденото за всеки две последователни години. Вследствие на това са включени като инвестиционни разходи 38 милиона лева. В същото време предложените от "Софийска вода" проекти за 140 милиона лева са с надути разходи и без точни разчети за нуждите и развитието на града.