24.5.06

Из доносите на агент Алберт


29.02.1980 г.
"От мой приятел, студент II курс славянска филология, разбрах, че на едно събиране у свой приятел Владимир Венцелов Райчев споделил пред свои колежки - София Попова, Галина Иванова, Светлана Хаджииванова, че неговият приятел употребява наркотици и че няколко пъти Владимир Райчев му е поставял лично инжекции и е опитвал сам. Владимир Райчев е II курс славянска филология и изучава полски. Има нестабилни позиции по някои въпроси - споменал, че 50-ото постановление е резултат от някаква инфлация..."
Офицер от ДС към Алберт: "Да наблюдава Райчев, като своевременно ме информира за проявите му..."

18.12.1981 г.
"Мой приятел отново имал възможността да попадне в компанията на Румен Янков, Атанас, Виктор Кунчев, Владимир Райчев - студенти от факултета по славянски филологии... В разговор с моя приятел Румен Янков започнал, без да прави допълнителен коментар, да сравнява цените на стоките от днешно време с тези отпреди 10-15 г., като единствено изтъквал, че сега е "много скъпо"... По повод предстоящото тогава откриване на бюста на Леонид Илич Брежнев Райчев подхвърлил, че "вече се бил изходил по малка нужда зад него". В компанията... Атанас подхвърлил с уговорката, че е изказан от Владимир Райчев, следния виц: "Колелата на пълните влакове за СССР повтаряли в такт името Брежнев, а на връщане оттам празните влакове повтаряли "Тошо"... преди това на подхвърлянето на Атанас да разкаже ли анекдота Румен Янков възразил, но въпреки това Атанас го разказал."
Задачи за Алберт:
"Да контролира поведението на Райчев и неговите изказвания и ме уведоми незабавно за негативни прояви."



21.01.1982 г.
"Мой приятел сподели с мен, че разговарял с Владимир Райчев... Владимир споделил, че написал някакво стихотворение - подражание на текста от песента "Младостта си отива...". В това стихотворение се казва, че "младостта се пропива, тъй като няма перспектива... Владимир Райчев, според моя приятел, е потисната, комплексирана личност, в резултат на негови лични проблеми и несполуки."
Мероприятия:
"Райчев ще бъде установен и изучен за евентуално отношение..."

12.05.1982 г.
"От мой приятел разбрах, че имал възможност да прекара... в компания с Владимир Райчев, съпругата му Светлана Хаджииванова и приятел на Владимир Валентин, по прякор Казака... Райчев споделил, че в България само глупавите хора са честни и обратно - всички честни хора били глупави. Доста често си служи с анекдоти... насочени към уронване престижа на СССР и персонално на Леонид Брежнев.
Справка:
"Владимир Венцелов Райчев - студент, полска филология, известен, води се на сигнал за идеологическа диверсия."
Задачи за Алберт:
"Да продължава да издирва връзките на Райчев. Да следи за поведението му и евентуално за характера на литературите му наклонности."



4.05.1982 г.
"Мой приятел посетил дома на Владимир Венцелов Райчев... и станал свидетел на следния диалог между Владимир и баща му: Владимир запитал каква е правилната форма на употреба - "хитлеровски офицери" или "хитлеристките офицери", като казал, че бил подчертал на всички места - т.е. приятелят ми предполага, че става въпрос за текст, писан от Владимир и даден за корекция на баща му."
Задачи за Алберт:
"Да посети в дома му Райчев и провери дали пише книгата за Хитлер."
Мероприятия:
"Райчев ще бъде профилактиран."

Няма коментари: