22.2.06

Иван Тодоров - Доктора 1964-2006 (отстрелян)


Името на застреляният в сряда в Лозенец Иван Тодоров, наричан Доктора, се чу за първи път, когато на 18 април 2003 г. той по чудо оцеля при страшен атентат.
Мерцедесът му беше взривен на бул. "Цариградско шосе" в София. Шофьорът, на чието място Доктора трябвало да бъде, загина на място, а самият Тодоров веднага напусна България под предлог, че ще си лекува спуканите тъпанчета на ушите във Франция.
Поради неизяснени и до ден днешен обстоятелства, недоучилият за ветеринарен лекар младеж, чиято първа присъда на 20-годишна възраст е за нелегален внос на джинси, беше обявен за конкурент, а после и заместник на "картофения" бос Косьо Самоковеца в контрабандата.
Няколко дни след атентата тогавашният главен секретар на МВР генерал Бойко Борисов съобщи, че в багажника на взривения мерцедес, в чантата на Тодоров, са намерени снимки на политици и магистрати в компанията на престъпници.


На снимките Доктора позираше с двама тогавашни министри - на финансите Милен Велчев и на транспорта Пламен Петров, с депутата Мирослав Севлиевски и с близкия до Симеон Сакскобургготски и неговия кръг лондонски бизнесмен Спас Русев. Снимката била направена на борда на яхта в пристанището на Княжество Монако. Компанията играела белот.
Милен Велчев призна, че е бил на яхтата със семейството си, а там имало хора, които видял за първи и последен път. Нарече снимките компромат срещу себе си.
Мирослав Севлиевски, лидер на току що сформирания тогава клуб "Новото време", заяви, че никога не се е снимал с Иван Тодоров-Доктора, а е бил на една яхта с него, защото са гостували на трети човек.
Пламен Петров не каза нищо и скоро след това беше свален от министерския пост.
На 5 август 2003 г. в Хасковския районен съд беше внесен Обвинителен акт срещу Иван Тодоров и му беше наложена формална забрана да напуска страната заради старо дело за грабеж и отвличане на бизнесмена Милослав Кръстев, извършено на 2 април 1994 г. Доктора обаче беше в чужбина по онова време. Разбра се, че Милослав Кръстев бил замесен в нелегален внос на цигари от Турция през 1996 г. Преди това, през 1994 г. бил отвлечен и държан няколко дни във фамилната къща на Иван Тодоров в село Марково и му отнели луксозен автомобил и 68 000 долара.
На 15 август 2003 г. Доктора пристигна с частен самолет от Милано, кацна в Пловдив, яви се пред Окръжната следствена служба на Хасково и веднага пак се върна в Италия. По време на двучасовия разпит заявил, че се страхува от нов атентат. Поведението му беше демонстративно арогантно, никой не се опита да го спре, той не даде никакви изявления пред медиите. На делото Милослав Кръстев неочаквано заяви, че не е сигурен, че Иван Тодоров е бил сред мъжете, които са го отвлекли. На другия ден Окръжният съд отмени решението, с което на Тодоров се забранява да напуска страната, и постанови, че той може да се лекува в чужбина, но трябва да се завърне не по-късно от 24 февруари 2004 г. След поредица отлагания и заседания Тодоров беше осъден от Хасковския окръжен съд на 5 години затвор. Обвиняваният за контрабанда на цигари бизнесмен получи присъда за старо дело за рекет и въоръжен грабеж.
Ново обвинение, този път за пране на пари, придобити от контрабанда на цигари, повдигна към Доктора Националната следствена служба на 17 февруари 2005 г.
Обвинени бяха и бившите му съдружници Петър Петров-Амигото и братята Дойчин и Димитър Мирянови. Доктора беше уличен в контрабанда на цигари за 50 милиона евро.
Трафикът е бил насочен към Македония, затова в България не било възможно Доктора да бъде съден за контрабанда. Обвиненията били само за пране на пари, придобити от контрабандата. Внасял парите в български банки и с фалшиви търговски договори ги разпращал в трезори по цял свят. На Иван Тодоров отново беше наложена забрана да напуска страната и парична гаранция 15 000 лв. На 21 февруари 2005 г. Софийският градски съд му наложи и постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
На 18 октомври 2005 г. в Софийския градски съд започна новото дело. Обвиняеми този път бяха Иван Тодоров-Доктора, Петър Петров-Пепи Амигоса, братята Дойчин и Димитър Мирянови и Цвета Манавска за изпирането на 99 млн. лв., придобити от престъпна дейност.
Отстрелян в София на 22/02/2006.

21.2.06

Др. Кирил Добрев



Още тук.

Синчето на "единственият честен комунист" Николай Добрев е новият областен председател на БСП в София. Името на младият господин досега беше известно само покрай ареста му през 2000г. Тогава, в продължение на по-малко от три месеца Кирил Добрев получава над $800,000 от сръбският гражданин Бранислав Зечевич, който се оказва замесен в канал за трафик на цигари ръководен от сина на Слободан Милошевич, Марко.
Тогавашния министър на вътрешните работи Емануил Йорданов разпорежда "спешна служебна проверка" по случая, след което естествено няма никакви последствия.

БЧК и Главното Мюфтийство

Иван МИХАЛЕВ
в-к Капитал

Главното мюфтийство е действало като търговско предприятие с разнообразен предмет на дейност. Зад паравана на благотворителността системно са били правени опити за злоупотреби с дарения от чужбина, показва журналистическо проучване на “Капитал”. В основата на тези нарушения стои и един класически опит за контрабанда, подробности за която излязоха на бял свят покрай скандала с арестувания председател на Българския червен кръст Христо Григоров. Главни действащи лица в опита за безмитен внос на стоките са били бившият главен мюфтия Селим Мехмед и неговото обкръжение.

Даренията не са това, което са

Всичко започва през ноември 2001 г. Тогава Главното мюфтийство сключва договор с фирмата “Лима интернешънъл” ООД, собственост на бизнесмена Красимир Петров. С него той получава правомощия от мюфтийството да продава хранителни стоки, получени като дарения за нуждите на мюсюлманската общност в България. Петров е трябвало да наеме складове и да организира продажбата на помощите срещу комисиона.
Това е първият официален документ, който доказва, че стоките от т.нар дарения изобщо не са били предвидени за изхранване на бедни мюсюлмани. В договора пише, че парите от продажбата на “помощите” ще отиват в специална сметка и ще служат за социално подпомагане. Къде реално обаче са отивали парите вероятно знаят само бившият главен мюфтия Селим Мехмед и неговият началник на кабинет по това време Николай Панков, който е имал пълномощно да се разпорежда по всички въпроси от името на мюфтийството.
Наетият за посредник в продажбата на даренията Красимир Петров е имал бизнес, свързан с вноса на месо през границата. Проверка на “Капитал” установи, че фирмата му “Лима интернешънъл” е внесла 45 пъти различни видове месо в периода 2001-2002 г. Вносът спира, след като на граничния пункт Калотина е заловен ТИР на фирмата с нередовни документи. По документи товарът бил 20 тона телешки обрезки на стойност 12 214 долара, но при проверката се установило, че в камиона има три вида телешко месо, чиято стойност била над 120 000 лева.

„Турското Сапио”

Първата пратка с “дарения” пристига в края на ноември 2001 г. На границата са задържани четири ТИР-а със стоки, чийто получател е Главното мюфтийство. Първите два съдържат пилешки бутчета, а другите два - сухо мляко. Официалното обяснение е, че с тях ще се правят безплатни кухни (имарети) към джамиите в страната. От мюфтийството са действали по устни разпоредби от Агенция “Митници”. Показано е и писмо на главния мюфтия, върху което имало одобрителна резолюция за допускане на безмитния внос. Твърди се, че тя е била подписана от тогавашния заместник-директор на митниците Бог­дана Джонева. Граничните митничари обаче отказват да приемат хвърчащия лист и стоката е задържана до изясняване на случая. Оказва се, че задържаните четири камиона са част от по-голяма пратка с помощи, която е трябвало да съдържа общо 1000 тона пилешки продукти, 500 тона телешко месо, 800 тона сухо мляко, 200 тона суроватка и 1500 тона кафе на зърна.
От мюфтийството не скриват, че част от помощите са предназначени за продажба и показват под­писания договор с “Лима интернешънъл”. Те се позовават на текст от Правилника за прилагане на Закона за митниците, където доста неясно е казано, че се позволява безмитен внос на стоки от първа необходимост с благотворителна цел, ако това не създава предпоставки за злоупотреби и не води до нелоялна конкуренция. Индустриалните количества на искания безмитен внос обаче хвърлят в недоумение ръководството на митниците и финансовото министерство. Тогавашният заместник-министър Атанас Кацарчев категорично се противопоставил, като посочил, че заявените от мюфтийството количества се равняват на една трета от вноса на тези стоки в България.
Против е бил и тогавашният директор на митниците Емил Димитров-Ревизоро, който изпраща факс до подчинените си да не допускат безмитен внос на кафе и суроватка за мюфтийството, тъй като това не са стоки от първа необходимост. След мъчително лобиране по различните етажи на изпълнителната власт в крайна сметка мюфтийството получава отказ за безмитен внос на стоката. Главният мюфтия Селим Мехмед е призован да внесе митата за четирите тира с хранителни продукти, ако не иска да бъде обвинен в контрабанда.
Самият Емил Димитров описва подробно случая в третата си книга “Митнически дневници”, като нарича схемата с мюфтийството “Турското Сапио”. Аналогията с едноименната фондация не е случайна. И в двата случая става въп­рос за безмитен внос на огромно количество стоки, които привидно са вкарани с благотворителна цел, а в действителност става въп­рос за контрабанда в особено големи мащаби.

Сухо мляко и пилешки бутчета

Продължението на историята е още по-любопитно. След продължително колебание мюфтийството решава да плати митните сборове на двата тира със сухо мляко. Парите били дадени назаем от Красимир Петров. По думите на тогавашния началник на кабинета на мюфтийството Николай Панков става дума за над 100 000 лева, които впоследствие били върнати с парите от държавната субсидия и други приходи на мюфтийството. Млякото отишло в складовете, наети от “Лима интернешънъл”, след което било продадено.
Другата част от задържаната пратка също не стигнала до бедните мюсюлмани. След продължително разкарване между различни митнически бюра пилешките бутчета от другите два тира се вмирисали и ДНСК наредила да бъдат унищожени. Така мюфтийството не само че платило мито и ДДС за тях, но трябвало да даде близо 20 000 лева за изгарянето им в екарисаж.
Докато траело всичко това, на границата продължавали да пристигат помощи за мюфтийството. По думите на Николай Панков най-малко осем тира с различни продукти са били върнати след отказа на Агенция “Митници” да ги допусне в страната без плащането на дължимите мита. Цял кораб с голямо количество хранителни продукти, натоварени от САЩ, престоял четири месеца в Черно море, тъй като от мюфтийството продължавали да се надяват на положително развитие по режима на вноса.

БЧК е бил пощенска кутия

Изглежда, след провала на схемата с даренията хората на Селим Мехмед се насочват към Българския червен кръст, който е единствената неправителствена организация в страната, имаща право да освобождава дарения от мито. Покрай ареста на шефа му Христо Григоров се разбра за две конкретни пратки, чийто получател е било Главното мюфтийство. Първата е за контейнер с пуловери и шапки, изпратени от виетнамската фирма “Конгту”, които трябвало да стигнат до районните мюфтийства в Пловдив и Кърджали. Те били приети от Николай Панков и складирани в помещения на ЕТ “Лъки - Васил Стоянов” на базара в “Илиянци”. Оттам нататък съдбата на 220 бали с виетнамски дрехи и шапки не е известна.
Втората пратка е била за 2050 палета с краве масло от Германия, което също било внесено безмитно като дарение за мюфтийството. От склада на БЧК маслото било предадено на Пламен Кузов, за когото се твърди, че е бил служител във фирмата на Красимир Петров. Той пренесъл стоката до склад на ЕТ “Бони - Борис Стоянов”, след което съдбата й е неизвестна.
През седмицата се разбра, че е била подготвена още една пратка за мюфтийството. Става дума за контейнер с маратонки и обувки, които пристигнали през есента на 2003 г. Дарението обаче не било внесено от БЧК, тъй като по същото време за пореден път имаше спорове за легитимността на главния мюфтия.
Очевидно червеният кръст не е бил пряко замесен в измамите с даренията на мюфтийството, а е служил като посредник при освобождаването на пратките на границата. Самият Селим Мехмед продължава да отрича, че е подписвал каквито и да било документи за дарения, и твърди, че подписът му е бил фалшифициран, което може да се провери само ако бъде назначена графологична експертиза.

Всички се дистанцират

Скандалът с даренията отприщи поредица от разкрития за злоупотреби в мюфтийството, свързани с продажби на имоти и тегления на пари от банкови сметки от различните ръководства на институцията. Автор на разкритията през седмицата беше претендиращият отново за легитимност бивш главен мюфтия Недим Генджев, но самият той беше арестуван в сряда заради извършени банкови преводи от сметки на мюфтийството за близо един милион лева.
Политическата цена от скандала засега се плаща от Движението за права и свободи, което винаги е контролирало назначенията на главните мюфтии. През седмицата хората на Ахмед Доган се опитаха да се дистанцират от злоупотребите с помощите. В сряда депутатът от движението Ахмед Юсеин поиска пълна ревизия на мюфтийството в периода, когато начело е бил Селим Мехмед. Той призова да бъде проверен случай, при който мюфтийството е било ощетено със 189 178 лева, които липсвали от сметката му в българска банка. Липсата била установена от акт за начет на мюфтийството, изготвен през ноември 2003 г. Пълномощно за теглене на пари от сметката имал само Николай Панков. Пред ревизорите той заявил, че средствата са отишли “за потушаване на последствията от провалилата се контрабанда... със знанието и съг­ласието на бившия главен мюфтия Селим Мехмед... за извършване на нерегламентирани плащания”. Това е написано в сигнал до прокуратурата, подаден от следващия главен мюфтия Фикри Сали.
Не е тайна, че хората на Ахмед Доган недолюбват Селим Мехмед още от времето, когато беше главен мюфтия. На последните избори Мехмед дори беше кандидат за депутат от листата на “Коалиция на розата”, в която членуваше конкурентната на ДПС формация - Национално движение за права и свободи на Гюнер Тахир. Ето защо е логично, че Селим Мехмед и някогашният началник на кабинета му Николай Панков си навлякоха гнева на ДПС. Може би те ще бъдат и следващите мишени на прокуратурата по скандала, който продължава да се разраства в нови посоки с всеки изминал ден.

10.2.06

Владимир Кузов



От в-к Новинар


Двама от групата на т. нар. бойловъри, които заедно с депутата от "Атака" Владимир Кузов са уличени в гей-педофилия, в момента се намират в ареста. Третият от групата е бил освободен в края на миналата година по здравословни причини.
Владимир Кузов е от групата на бойловърите, потвърди вчера Павел Чернев от "Атака", който разследва случая с гей-педофилския скандал с колегата си. Чернев се е запознал в Софийския районен съд с делото срещу педофилите, което е било образувано на 4 май миналата година. Четирима бойловъри, сред които е и депутатът Кузов, са били уличени, че са блудствали с непълнолетно момче. Сигналът срещу педофилите в полицията подали родителите на детето, което е на 12-години и не е от ромски произход. То е разпознало Кузов и останалите трима, които са блудствали с него, сочат оперативните данни. Освен родителите сигнали са подавали и граждани, които ставали очевидци на набезите на бойловърите.
Групата е действала в района на столичната гара "Подуяне", като примамвала малки безпризорни момчета, подхвърляли им по няколко лева и ги примъквали в храсталаците, за да блудстват с тях. Граждани се жалвали в полицейското управление непрекъснато от педофилите, защото те открито примамвали децата. 56-годишният пенсионер по болест А.И. и 31-годишният му приятел К. М. били арестувани първи. По-късно бил заловен и 22-годишният Ю.Б. от Горна Оряховица, който освен педофил бил и сводник. При разпитите тримата съобщили, че има още един член на групата и той е Владимир Кузов. Междувременно обаче Кузов станал депутат и делото срещу него било спряно.
При разследването станало ясно, че освен гавра с момчета педофилите разкрили и сайт, в който публикували снимки на момчета. В сайта се съобщавала и философията на бойловърите, според която да правиш секс с малолетен не било престъпление, стига детето да желае това. При обиските в домовете им били открити множество материали с детска порнография.
В хода на разследването станало ясно, че освен от района на "Подуяне" бойловърите примамвали своите жертви и от Интернет-клубове. Случаят, в който те посегнали на дванадесетгодишното момче, чиито родители завели жалба срещу тях, е точно такъв, твърдят запознати с разследването

9.2.06

Павел Чернев


Тази физиономия по нещо си прилича с тази, и тази.





От в-к Стандарт


В редиците на "Атака" лъсна и побойник. След педофила Владимир Кузов и неизвестния засега депутат, който според Станчо Тодоров има жълта книжка, партията на Волен Сидеров вече блесна и с бияч - 130-килограмовия депутат юрист Павел Чернев. Дясната ръка на Волен преби във вторник вечерта Ивайло Дачов - един от водачите на конкурентния на "Атака" Български национален съюз с лидер Боян Расате. Повод за саморазправата бе телевизионно интервю на Дачов. Той бил поканен в телевизия СКАТ, за да участва в дискусия по повод зверското убийство на двете сестри в Пазарджик. Заедно с него била и активистката на БНС Андриана Митева. След края на предаването с водещ Теодор Ангелов двамата си тръгнали. Но на входа обаче се сблъскали с мощното тяло на Павел Чернев и още двама, внушителни на външен вид мъже. Единият сграбчил Ивайло, за да не мърда. А Чернев започнал да го млати с крошета. Андриана Митева се развикала за помощ. Тогава обаче я хванали и заплашили, че ако продължава да крещи, ще бият и нея. "Ще те изкормим", съскали биячите. Изведнъж изникнали още двама побойници. Те продължили да удрят Дачов. Той паднал на земята в несвяст. През това време водещият Теодор Ангелов излязъл от телевизията. "Аз на тебе колко пъти съм ти казвал да не пускаш тия на Расате в СКАТ", нахвърлил се и върху него Павел Чернев. Конфликтът между "Атака" и БНС на Расате е стар. Допреди месец хората на Расате все още формално бяха съюзници на Сидеров, въпреки че непрекъснато афишираха различията в позициите си. След педофилския скандал с Кузов обаче БНС на Расате окончателно скъса с "Атака". В момента съюзът е основен инициатор за създаването на нова националистическа партия. Тя ще се казва Движение за българокрация в политиката и се обяви като алтернативата на "Атака". Водеща роля за учредяването й има именно пребитият Ивайло Дачов. Той е 34-годишен, инициатор е на кампанията във всяко училище да се вдига българското знаме. Съпартийката му Андриана е на 26 г. Тя отговаря за социалните дейности в БНС. Митева има здравословни проблеми, все още се възстановява от наскоро претърпяна тежка операция.
Пребитият Дачов си извади медицинска експертиза за нанесения му побой. Той подаде вчера сигнал в полицията срещу Чернев.

Чернев преби партиен опонент

Съдят Чернев за бой